Matkarattaat – pakollinen hankinta lapsiperheille

Matkarattaat tekevät lapsen kanssa reissaamisesta helppoa ja mukavaa. Matkarattaat saat mukaan jopa lentokoneeseen, sillä ne painavat vain muutaman kilon, ja ovat helposti kokoon taittuvat. Perusrattaatkin mahtuvat pieneen tilaan, mutta pienirenkaiset matkarattaat saat ängettyä vielä pienempään koloon. Sateenvarjorattaat sujahtavat auton takakonttiin vaivattomasti, ja silloin kun niitä ei käytetä, vievät matkarattaat omassa säilytys- ja kuljetuslaukussaan vain hieman kaappitilaa. Matkarattaita voi käyttää kakkosrattaina, tai miksei vaikka ainoina lastenrattaina. Matkarattaat voi erilaisilla lisäosilla sovittaa jopa vastasyntyneelle, joten ihan välttämättä et tarvitse muita rattaita tai vaunuja lainkaan. Matkarattaat ovat siis jokaisen lapsiperheen pakkohankinta. Mikäli rattaat syystä tai toisesta jäivät (kotimaan)matkasta, ei hätää: matkarattaita voi vuokrata niin yksityisiltä kuin yrityksiltäkin kaikkialla Suomessa. 

Millaiset matkarattaat saa alle satasella?

Lastentarvikeliikkeeseen astuvaa voi hämmentää se, kuinka laaja valikoima siellä on pelkästään matkarattaita, juoksu- ja perusrattaista puhumattakaan. Mieti, mitä matkarattailta haluat, ja kysy tarvittaessa myyjältä apua. Jos hinta on ainoa ratkaiseva tekijä, tulet saamaan ”karvalakkimallin”, missä ei ole mitään hienouksia. Halvimmat matkarattaat eivät aina ole niitä kaikista kestävimpiä. Huokeimmat sateenvarjorattaat voi saada uutena noin viidelläkymmenellä eurolla. Tällaiset rattaat voivat olla ihan hyvä sijoitus, jos käyttö on satunnaista. Lasta voi näissä mainiosti työntää parin, kolmen etelänmatkan ajan, sillä niissä on hyvä työntökorkeus ja painoakin vain viitisen kiloa. Edullisiin matkarattaisiin ei kuitenkaan saa turvakaukaloa, ja ne sopivat muutenkin paremmin 2–3-vuotiaan taaperon kuljettamiseen. Jos haluat ostaa vain yhdet matkarattaat, valitse sellaiset, joihin saa pikkuvauvankin. Silloin niissä kannattaa olla säädettävä selkänoja ja mahdollisuus turvakaukalon tai kantokopan kiinnittämiseen.

Muutamalla sadalla saa laadukkaat matkarattaat

Baby stroller bike

Jos matkarattailla tulee olemaan paljon käyttöä, kannattaa valita tukevat ja laadukkaat rattaat, joilla pääsee eteenpäin myös hieman vaikeakulkuisemmassa maastossa kuin lentokentän käytävillä ja Malagan rantabulevardeilla. Jos budjetti ei ole kovin tiukka, valinnanvaraa riittää – kalleimmat matkarattaat maksavat yli 700 euroa. Kun liikutaan vaikkapa neljänsadan euron hintaluokassa, saa jo yhdisteltävät ja monipuoliset matkarattaat, joiden selkänojassa ja jalkatuessa on säätövaraa. Rattaita voi ehkä yhdistellä rinnakkain kahdet – tai vaikka kolmet. Kuomu, mitä ei viidenkympin rattaissa välttämättä ole lainkaan, suojaa lasta auringolta, ja kääntyvien etupyörien avulla rattailla liikkuu näppärästi myös ahtaissa basaareissa. Tavarakoriin voi lastata vaippoja, eväitä tai ostoksia, ja mahdollisesti rattaisiin kuuluu myös sadesuoja ja mukiteline helteessä hikoilevalle vanhemmalle. Kalleimmissa rattaissa on säätömahdollisuuksia vastasyntyneestä 25 kilon painoisen lapsen kuljettamiseen. Jotkut mallit on suunniteltu nimenomaan kaupunkikäyttöön, toiset taas ihanteellisiksi maastokäyttöä ajatellen. 

Kalleimmat matkarattaat ovat hyvin varusteltuja

Entä kuuden–seitsemän sadan euron matkarattaat? Nyt puhutaan jo hyvin innovatiivisista kasausmekanismeista, hengittävistä ja erikoisleveistä istuimista, käsijarruista, puhkeamattomista jarruista, jousituksista ja lisävarusteista, joilla lapselle taataan vielä mukavampi ja töyssytön ajelu. Kylmälaukku, hyttysverkko ja tarvikepussi pitää totta kai olla. Satojen eurojen matkarattaita ei kannattane ostaa yhtä reissua varten. Toisaalta, tällaiset rattaat ovat hyvin toimintavarmat, loppuun asti suunnitellut yksityiskohdat helpottavat arkea, ja niillä on myös jonkinlainen jälleenmyyntiarvo – ellei halua liittyä matkarattaiden vuokraussivustolle ja laittaa rattaat tuottamaan viiden–kuuden euron päivävuokrahinnalla!

Miten valita oikeat matkarattaat?

Oikeat matkatarraat

Kalliimmat rattaat eroavat edullisimmista siinä, kuinka muunneltavia ne ovat, ja miten tyylikkäästi ne on muotoiltu. Viimeistellyissä rattaissa on paljon käyttömukavuutta parantavia yksityiskohtia, esimerkiksi turvakaari, aurinkolippa, nahkapäällysteinen ja säädettävä työntöaisa sekä tavarakori. Muutaman kympin matkarattaat voivat ahkerassa käytössä osoittautua vähän ”vempuloiksi”, eikä niillä ehkä pääse maastossa tai lumessa kunnolla eteenpäin. Huokeimmissa matkarattaissa ei ole välttämättä ollenkaan edes jousitusta. Vakaat ja hyvin suunnitellut rattaat kulkevat sujuvasti, vaikka painavatkin vain 6–10 kiloa. Lapsi arvostaa portaattomasti säätyvää selkänojaa, minkä avulla on mukava ottaa päiväunet makuuasennossa. On käyttäjäystävällistä, jos selkänojaa ja jalkatukea voi säätää vain yhdellä kädellä, ja että kankaat ovat sekä vettä että likaa hylkivät. Kankaat pitäisi kuitenkin voida helposti irrottaa, jos joskus tulee tarvetta ne pestä. 

Mitä pienempään tilaan matkarattaat mahtuvat, sen parempi. Jos käytät aina samaa lentoyhtiötä, kannattaa varmistaa, että uusien matkarattaiden koko kokoontaitettuna vastaa lentoyhtiön sallimia rajoja. Näin saat rullailtua rattailla suoraan lähtöportille. Kaikista kompakteimmat matkarattaat mahtuvat olkalaukkuun!

Navigation